ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΛΟΥΤΩΝ

Ένα ζήτημα που προβληματίζει μεγάλο αριθμό ατόμων σχετικά με την εικόνα του σώματος τους είναι η χαλάρωση και η πτώση των μαλακών μορίων των γλουτών. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει η αισθητική χειρουργική. Με τη βοήθεια της επέμβασης ανόρθωσης μπορούμε να βελτιώσουμε το σχήμα και το μέγεθος των γλουτών και έτσι να χαρίσουμε μια ελκυστική και νεανική όψη στο σώμα μας.

Η επέμβαση της ανόρθωσης γλουτών μπορεί να διακριθεί σε δύο κατηγορίες:

  • Οι γλουτοί είναι ατροφικοί, “άδειοι” και παρουσιάζουν έλλειμμα ιστού. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται μεταμόσχευση λιπώδους ιστού στην περιοχή των γλουτών. Στη συνέχεια κάνουμε λιποαναρροφηση.
  • Οι γλουτοί έχουν ικανοποιητικό μέγεθος. Στην περίπτωση αυτή κάνουμε απευθείας λιποαναρροφηση. Σμιλεύουμε έτσι την οσφύ και τον άνω-έξω πόλο των γλουτών και διορθώνουμε την περιφέρεια του κάτω πόλου.

Για την επέμβαση ανόρθωσης γλουτών απαιτείται και γενική νάρκωση, καθώς η επέμβαση έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και είναι χρονοβόρα. Η επέμβαση της ανόρθωσης των γλουτών στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

  • Τη διαδικασία της απελευθέρωσης του δερμολιπώδους ιστού και των μαλακών μορίων της περιοχής των γλουτών και των μηρών, δηλαδή της πλαγιάς και της οπίσθιας χώρας των μηρών.
  • Τη σταθεροποίηση των ιστών στην καινούργια ανορθωμένη θέση με τις ειδικές ελαστικές ταινίες.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να φορέσει ελαστικό κορσέ, ο οποίος θα συγκρατεί τους γλουτούς στη νέα ανορθωμένη θέση και να βοηθήσει στον περιορισμό οιδήματος. Φυσικά ο κορσές αυτός είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να επιτρέπει όλες τις δραστηριότητες.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με οδηγίες αμέσως μετά την επέμβαση. Στη μονή περίπτωση που ο ασθενής θα χρειαστει να παραμείνει για 24 ώρες στην κλινική, είναι όταν η επέμβαση γίνει σε μικρούς γλουτους, επειδή κατά τη λήψη του λίπους χρειάστηκε να επεμβουμε σε πολλές περιοχές του σώματος.

Μετά την επέμβαση στην περιοχή από την οποία έχει αφαιρεθεί πλεονάζον λίπος και στην περιοχή όπου έχουμε μεταμοσχεύσει λίπος δημιουργείται οίδημα, το οποίο συχνά επιμένει για μερικές εβδομάδες. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν εκχυμώσεις (μελανιές), οι οποίες όμως υποχωρούν  σχετικά γρήγορα εντός 7-10 ημερών.

Μετεγχειρητικά μπορεί να υπάρχει ήπια ενόχληση ή και μέτριος πόνος για ένα με δύο 24ωρα, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλήρως με ήπια αναλγητικά. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει ένα μούδιασμα ή μια δυσαισθησία που πιθανώς θα διαρκέσουν από 3-6 εβδομάδες.

Μετά τη λιποαναρροφηση για τη λήψη λίπους μπορεί να παρατηρηθεί δημιουργία σερώματος-ορώματος, δηλαδή συγκέντρωση ορού στην περιοχή της δότριας χώρας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της λεμφικής στάσης. Η συγκέντρωση ορού μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, αντιμετωπίζεται όμως απλά κάνοντας παροχέτευση του λεμφικού υγρού. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε τραυματισμό του δέρματος, ο οποίος αντιμετωπίζεται άμεσα τοπικά. Πολύ σπάνια μπορεί να έχουμε εμφάνιση φλεγμονής ή αιματώματος τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και αντιβιοτικά αντίστοιχα.

Μετά από επέμβαση ανόρθωσης γλουτών σε συνδυασμό με μεταμόσχευση λίπους στους γλουτούς μπορεί να έχουμε την εμφάνιση μιας άλλης επιπλοκής συνήθως εβδομάδες ή και μήνες μετά την επέμβαση. Αυτή είναι η δημιουργία μικρών κύστεων με ελαιώδες περιεχόμενο στη μάζα τους. Αντιμετωπίζεται απλά, με παρακέντηση στο ιατρείο.

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά από μεταμόσχευση λίπους στους γλουτούς είμαι μέτριες ασυμμετρίες στην περιοχή. Το πρόβλημα διορθώνεται μετά από 5-6 μήνες με τοπική αναισθησία.