ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τα μάτια κατέχουν κυρίαρχη θέση στο σύνολο των χαρακτηριστικών του προσώπου καθώς  αποτελούν ίσως το βασικότερο σημείο έκφρασης της προσωπικότητας και των συναισθημάτων μας.

Η ευαίσθητη περιοχή των ματιών επηρεάζεται σημαντικά από το φυσιολογικό κατα τα άλλα , φαινόμενο της γήρανσης.Με το πέρασμα του χρόνου ,λοιπόν,παρατηρείται χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων,εμφάνιση πτυχώσεων ,ρυτίδων και περιοχών που μοιάζουν με ”σακούλες”, στα άνω και κάτω βλέφαρα.

Τη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με την εμφάνιση των ματιών έρχεται να δώσει η βλεφαροπλαστική.

Το πέρασμα του χρόνου με τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας σε συνδιασμό με την γενετική προδιάθεση προκαλούν διάφορες αλλοιώσεις στην εμφάνιση των ματιών και την ευρύτερης αυτών περιοχής.Συγκεκριμένα παρατηρούμε τις εξής αλλοιώσεις :

Άνω βλέφαρο

Χαλάρωση του δέρματος και συσσώρευση λίπους στο μέσω και το έσω διαμέρισμα του βλεφάρου.

Σε κάποια άτομα παρατηρείται επίσης χαλάρωση του μυώς που ανεβάζει το βλέφαρο με αποτέλεσμα αυτό να σκεπαζει το μάτι και να περιορίζεται η όραση.Στις πρώτες περιπτώσεις το φαινόμενο λέγεται δερματοχάλαση και διορθώνεται με βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου ενώ η τελευταία περίπτωση ονομάζεται βλεφαρόπτωση και διορθώνεται με επέμβαση που ονομάζεται διόρθωση βλεφαρόπτωσης(ανήκει στο φάσμα της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής).Γίνεται ενίσχυση του μυός μέσω βράχυνσης και επαναπροσδιορισμού της θέσης του.

Κάτω βλέφαρο

Λέπτυνση και χαλάρωση του δέρματος ,εμφάνιση οριζόντιων ή λοξών ρυτίδων και πτυχώσεων.Τα μάτια φαίνονται πρησμένα και οιδηματώδη και εμφανίζουν διογκώσεις στο κάτω βλέφαρο τις γνωστές ”σακουλες”.Οι σακούλες αυτές είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης λίπους στα τρία διαμερίσματα του κάτω βλεφάρου .

Τα προβλήματα αυτά στην περιοχή του κάτω βλεφάρου αντιμετωπίζονται με την αντίστοιχη χειρουργική θεραπευτική αγωγή .

Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται αφαίρεση της σωστής ποσότητας λίπους και του δέρματος που περισσεύει,επιτυγχάνοντας αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Η επέμβαση γίνεται μέσα απο μια πολύ λεπτή οριζόντια τομή παράλληλα με τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου,σε απόσταση περίπου 2mm από αυτές .Σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να αφαιρεθεί το πλεονάζον λίπος γίνεται ανακατανομή του λιπώδους ιστού και εξομάλυνση με αυτό τον τρόπο του κάτω ορίου του οφθαλμικού κόγχου.

Με γνώμονα τα καλά αποτελέσματα την ασφάλεια και την μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενή η προτεινόμενη μέθοδος αναισθησίας στη βλεφαροπλαστική είναι η τοπική αναισθησία σε συνδιασμό με μέθη.

Δεν υπάρχει πόνος ούτε κατα την διάρκεια της επέμβασης ούτε μετεγχειρητικά παρά μόνο ένα αίσθημα πίεσης ή ήπιας ενόχλησης δεδομένου ότι η περιοχή άμεσα μετεγχειριτικά κάνει οίδημα .

Η κλασσικά μετεγχειριτική εικόνα είναι πρήξιμο και εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή των βλεφάρων,των ζυγωματικών και της παρειάς.Το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν σταδιακά.Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει με σχετικούς περιορισμούς μετά την τρίτη και τέταρτη μέρα φορώντας μαύρα γυαλία ,ενώ μετά τη 10η-12η μέρα πιο ελεύθερα αφού και οι τομές μπορούν να καλυφθούν με make-up.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά την επέμβαση έχει παρατηρηθεί θολή όραση η οποία μπορεί να συνοδεύεται από δακρυρροΐα ή ήπια ευαισθησία στο φως.Τα συμπτώματα αυτά υποσωρούν μέσα σε λίγες μέρες.Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του όπου πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος για εικοσιτέσσερεις ώρες και να εφαρμόζει παγωμένες κομπρέσες εμποτισμένες με χαμομήλι στη περιοχή των ματιών για περιορισμό εμφάνισης πρηξίματος.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων της βλεφαροπλαστικής είναι περίπου 12-15 χρόνια

Επειδή οι ιστοί της περιοχής γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητοι δημιουργούνται εκχυμώσεις και οιδήματα τα οποία υποχωρούν τις επόμενες 10-12 μέρες .Μπορεί να παρουσιαστούν επίσης μετεγχειριντικά , φωτοφοβία ,δακρυρροΐα ή περιορισμός δακρύων αλλα για μικρό χρονικό διάστημα.

Δυό σπάνιες επιπλοκές της βλεφαροπλαστικής είναι ο λαγόφθαλμος στο άνω βλέφαρο και το εκτόπισμα του κάτω βλεφάρου.Αντιμετωπίζονται ή με μαλάξεις ή με χειρουργική διόρθωση

Σπάνια επιπλοκή είναι το αιμάτωμα, η φλεγμονή ή η μόλυνση τα οποία αντιμετωπίζονται με παροχέτευση και αντιβιοτική αλοιφή