ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της χαλάρωσης στη κοιλία ,που εμφανίζεται συνήθως μετά από εγκυμοσύνη ,μεγάλη απώλεια βάρους , έλλειψη άσκησης ή προχωρημένη ηλικία .

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η αισθητική χειρουργική με την κοιλιοπλαστική .

Κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής γίνεται αφαίρεση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος με ταυτόχρονη μετατόπιση του αφαλού προς τα επάνω.Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί ”καισαρική” γίνεται η χρήση της ίδιας τομής ώστε να μην δημιουρηθούν νέες ουλές .Συχνά η κοιλιοπλαστική συνδιάζεται με λιποαναρρόφηση για την εξαφάνιση του πάχους.Είναι απαραίτητο πριν από την επέμβαση να γίνει καταγραφή πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενούς .Καρδιακά προβλήματα,σακχαρώδης διαβήτηςή κακή κυκλοφορία του αίματος είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την επέμβαση .Επίσης πρέπει να γίνει διακοπή τυχόν λήψης αντισυλληπτικών για ένα μήνα καθως και άλλων φαρμάκων ,όπως αντιπηκτικά(10 μέρες πριν την επέμβαση).

Στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής συνήθως απαιτείται γενική αναισθησία.Φυσικά η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική όπου ο ασθενής παραμένει τουλάχιστον μία ημέρα.

 

Μετεγχειρητικά μπορεί να εμφανιστεί υπαισθησία η οποία όμως υποχωρεί σταδιακά .Πιο σπάνια παρατηρούνται οισήματα ή αιμάτωμα ,δυσκοιλιότητα.Επίσης ασθενείς -καπνιστές μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα σχετικά με την επούλωση.Ο μετεγχειρητικός πόνος δεν είναι ισχυρός και συνήθως υποχωρεί με ήπια αναγυλτικά .

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά απο 2 εβδομάδες και στην εργασία του μετα απο 3 εβδομάδες.

Τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης είναι εμφανή συνήθως μετά απο 6-12 μήνες .Η ουλή της επέμβασης είναι μόνιμη αλλα δεν φαίνεται εύκολα αφού γίνεται κάτω από το όριο του εσωρούχου .