ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η μείωση στήθους προτείνεται σε περιπτώσεις που το μέγεθος του στήθους είναι ικανοποιητικό όμως παρατηρείται πτώση μετά την κύηση, από την πάροδο του χρόνου ή από την απώλεια βάρους

Απαραίτητο στάδιο πριν από την επέμβαση, είναι η προσεκτική εξέταση του μεγέθους και του σχήματος των μαστών, της ποιότητας το δέρματος και το βαθμό πτώσης των μαστών από το γιατρό. Στη μαστοπηξία υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για τις τομές. Κατά την “παραδοσιακή” μέθοδο πραγματοποιούνται 3 τομές: μια γύρω από τη θηλαία άλω, μία κάθετη από το κατώτερο σημείο της άλω στην υπομαστία και άλλη μια κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής. Όμως, είναι δυνατόν να απαληφθεί η τελευταία, ανάλογα με το είδος του μαστού.

Σύμφωνα με την κρίση του γιατρού θα γίνει υπόδειξη για το ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τον εκάστοτε ασθενή, αφού πρώτα γίνει σωστή εκτίμηση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται εκτομή δέρματος, το σύμπλεγμα θηλής- θηλαίας άλω μεταφέρεται σε ψηλότερη θέση και ο υπόλοιπος μαστός πιέζεται προς τα μέσα. Τα παραπάνω συνδυάζονται με λιποαναρρόφηση και δίνουν νέο σχήμα στο μαστό.

Η όλη επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναιθησία του ασθενούς και απαιτεί παραμονή στην κλινική για μια μέρα.

 

Απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού στηθόδεσμου από τον ασθενή για ένα μήνα μετά την επέμβαση, έτσι ώστε να συγκρατεί τους μαστούς στη νέα τους θέση καθώς και η αποφυγή εντατικής γυμναστικής. Δεν επηρεάζεται η αισθητικότητα των μαστών, καθώς το σύμπλεγμα θηλής – θηλαίας άλω παραμένει στο ίδιο σημείο του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν αιμωδίες (τσιμπήματα) ή επιπλοκές όπως φλεγμονή, αιμορραγία, διάσπαση τραύματος, αντίδραση στην αναισθησία και ασυμμετρίες. Ύστερα από περίπου 10 ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του.

 

Το στήθος αποκτά την επιθυμητή όψη.