Τι είναι κυτταρίτιδα;

Με τον όρο κυτταρίτιδα αναφερόμαστε κυρίως , σε μια κατάσταση του δέρματος κατα την οποία παρατηρείται μια γενικότερη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του λιπώδους ιστού.Δηλαδή στην ανομοιογενή εναπόθεση νερού και λίπους στο δέρμα και τον λιπώδη ιστό,καθώς και στην διαταραχή της μικροκυκλοφορίας του αίματος και της οξυγόνωσης των ιστών αυτών.Αυτό το φαινόμενο του επιφανειακά παγιδευμένου λίπους ( S.T.F)προσδίδει στην επιδερμίδα την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού.Αυτό συμβαίνει γιατι το λίπος του υποδόριου δεν είναι ελεύθερο αλλα οργανωμένο μέσα σε μικρά διαμερίσματα,τα τοιχώματα των οποίων αποτελούνται από ινώδη συνδετικό ιστό. Τα τοιχώματα αυτά ξεκινούν απο τους μύες και κατευθύνονται κάθετα στο δέρμα όπου και καταλήγουν.

Κάθε αυξομείωση όγκου ή αριθμού των λιποκυττάρων που υπάρχουν σε αυτά τα διαμερίσματα προκαλεί και αλλαγή στην δομή τους.Έτσι παρατηρούμε με το ”φούσκωμα” των λιποκυττάρων διόγκοση του δέρματος προς τα πάνω το οποίο όμως παράλληλα τραβιέται προς τα κάτω από τον ινώδη συνδετικό ιστό, που οπως αναφέραμε πιο πάνω ,διαμερισματοποιεί τις λιποαποθήκες .Το ανομοιογεννές οπτικά αυτο αποτέλεσμα ειναι που συνηθίζουμε να αποκαλούμε όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Τέλος η κακή μικροκυκλοφορία στους ιστούς αυτούς προκαλεί συσσώρευση τοξικών ουσιών στο ανώτερο στρώμα υποδώριου ιστού ,την κατακράτηση νερού και την δημιουργία οιδήματος .

 

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγωντική με βασικότερα αίτια :

  • Κληρονομικότητα
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Κακή διατροφή
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Κάπνισμα
  • Γήρας
  • Ψυχολογικά αίτια (στρες)

 

Στάδιο 0: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν το πιέσει, βλέπει μόνον πτυχές, αλλά όχι κυτταρίτιδα.
Στάδιο 1: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν, όμως, πιέζεται, εμφανίζονται «λακκουβίτσες», δηλαδή κυτταρίτιδα
Στάδιο 2: Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται μοιάζει με τη φλούδα πορτοκαλιού.
Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης.