ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μεσοθεραπεία είναι μια άκρως μοντέρνα, ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική ανανέωσης και ανάπλασης των κυττάρων χωρίς χειρουργείο. Η θεραπεία αυτή εξυπρετεί την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου εμποδίζοντας την σταδιακή χειροτέρευση του δέρματος. Η πρόληψη, μάλιστα,γίνεται απαραίτητη όταν λάβει κάποιος υπόψην του ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η συμπεριφορα του ατόμου επηρεάζουν κατά 80% την ποιότητα του δέρματος του προσώπου.

Η μεσοθεραπεία δρα στο μεσαίο στρώμα του δέρματος και επιδιορθώνει τις φθορές που επιφέρει ο χρόνος και το περιβάλλον σε αυτό. Κατά τη διαδικασία της μεσοθεραπείας, μεταφέρονται στα δερματικά κυττερα μέσω λεπτών ενέσεων ειδικά σκευάσματα που περιέχουν ουσίες με εγγυημένη αντιγηραντική και αναπλαστική δράση. Έτσι, επιτυγχάνεται εμπλουτισμός των κυττάρων του δέρματος με τις απραίτητες για την αναγέννηση και ανάπλαση τους ουσίες, με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά νεανικότητα και λάμψη.

Οι ουσίες που περιέχονται στο διάλυμα μεσοθεραπείας προσώπου έχουν της εξαιρετική αντιγηραντική δράση. Συγκεκριμένα το διάλυμα περιέχει ένα σύμπλεγμα βιταμινών με κύριες:

  • τη Βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τις ίνες του κολλαγόνου ενώ ταυτόχρονα ελέγχει το σχηματισμό μελανίνης και βοηθά την επανενυδάτωση του δέρματος,

  • τη Βιταμίνη Ε που προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία,

  • τη Βιταμίνη Α που επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και ισχυροποιεί την αντιγηραντική δράση,

  • τη Βιταμίνη D που συμβάλλει στη σύνθεση του ασβεστίου και

  • τις Βιταμίνες της ομάδας Β που επενεργούν στην κυτταρική αναπνοή και στην παραγωγή κολλαγόνου.

  • αμινοξέα

  • μέταλλα και ιχνοστοιχεία

  • συνένζυμο Q10, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει και στη δημιουργία Βιταμίνης E και Βιταμίνης C, αλλά και άλλων συνενζύμων που συντελούν στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος.

  • Καταληκτικά, μια απαραίτητη ουσία για τις τεχνικές αυτές είναι το υαλουρονικό οξύ,το οποίο εχει την ιδιίοτητα να δεσμεύει έως και χίλιες φορές το βαρος του σε μόρια νερού, κρατώντας το στην επιδερμίδα και ενυδατώνοντας ,με τον τρόπο αυτον, το δέρμα σε βάθος.

 

H μεσοθεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση μιας εξαιρετικά λεπτής βελόνας, η οποία είναι εξειδικευμένη για αυτόν τον σκοπό, η οποία εισαγάγει μικρές ποσότητες του διαλύματος στο δέρμα ανά 0.3cm – 0.5cm περίπου. Οι ουσίες του διαλύματος μεταφέρονται στο μεσόδερμα και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ανάπλασης των κυττάρων της περιοχής και αντιστροφη του μχανισμού της γήρανσης.

Άλλες παρόμοιες τεχνικές είναι το Mesoroller που χρησιμοποιείται ένας κύλινδρος (roller) ή το Dermapen. Πιο συγκεκριμένα, αφού αλειφθεί στην επιφάνεια του προσώπου το διάλυμα, ο γιατρός κυλάει το dermaroller στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να απορροφάται το διάλυμα από το μεσόδερμα μέσω των μικρών τρυπών που δημιουργούνται.

Η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί επίσης στο λαιμό,στα χέρια και στο ντεκολτέ, καθώς η γήρανση επηρεάζει το σύνολο του δέρματος, καθιστώντας αποτελεσματική την αντιγηραντική ασπιδα που προσφέρει η τεχνική αυτή όπου χρειάζεται.

 

Η διάρκεια εφαρμογής είναι περίπου 20 λεπτά. Μετά το διάστημα αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα στην περιοχη εφαρμογής που υποχωρεί αμέσως. Το άτομο μπορεί να γυρίσει άμεσα στις δραστηριότητες του. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται ανά 7-10 ημέρες τον πρώτο ενάμισυ μήνα και ύστερα ανά τρείς με τέσσερις μήνες περίπου ανάλογα με το πρόβλημα και το βαθμό γήρανσης του δέρματος.

Παρά το γεγονός ότι η μεσοθεραπεία είναι ενέσιμη θεραπεία, είναι σχεδόν ανώδυνη. Αυτό οφείλεται στη φύση της βελόνας και του διαλύματος που χρησιμοποιούνται. Οι βελόνες είναι εξαιρετικά λεπτές και πριν απο κάθε εφαρμογή γίνεται χρηση αναισθητικής κρέμας για περίπου 30-35 λεπτά, καθιστώντας τη θεραπεία ουσιαστικά ανώδυνη.

Οι κρέμες που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν πολλές αντιγηραντικές ουσίες και υπόσχονται πολλα. Οι βασικες, όμως, ουσίες με αντιγηραντική δράση είναι αυτές που περιέχουν μαρκομόρια, δηλαδή ουσίες που έχουν μεγάλο μοριακό βάρος και άρα δεν μπορούν να περάσουν από το φυσιολογικό φραγμό του δέρματος που το προστατεύει από το περιβάλλον. Τα μαρκομόρια αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα και να απορροφηθούν από τα κύτταρα μόνο με την παράκαμψη του φραγμού που αναφέρθηκε και με τη μεταφορά τους στο μεσόδερμα με μηχανικό τρόπο, όπως με βελόνα. Επομένως, το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι αναντικατάστατο γιατί αποτελεί τον μοναδικό τρόπο μεταφοράς των ουσιών αυτών στο μεσόδερμα.