ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση αισθητικής φύσεως που έχει ως στόχο να διορθώσει σε μόνιμη βάση τις δυσμορφίες των αυτιών.

Τα ”πεταχτά” και γενικότερα ,τα δύσμορφα αυτιά είναι ένα πρόβλημα που διαταράσσει την συνολική αρμονία του προσώπου και μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία ενός ατόμου.Από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας ως το φάσμα της ενήλικης ζωής.

Το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών έχει γενική προδιάθεση και αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αφού σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το αντιμετωπίζει το 5% των ανθρώπων που ανήκουν στη λευκή φυλή.

Το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται απτη γέννηση ενός παιδιού.Πιο συγκεκριμένα το αυτι”πετάει” επειδή ο χόνδρινος σκελετός παρουσιάζει ”κατασκευαστικό” ζήτημα λόγω κληρονομικότητας.

Προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες δυσάρεστες ψυχολογικές συνέπειες θα ήταν σκόπιμο για το παιδί μας εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσμορφίας στα αυτιά , να προγραμματίσουμε την επέμβαση της ωτοπλαστικής κατά την προσχολική του ηλικία (γύρω στα 5-6 έτη).Η ωτοπλαστική σε τόσο μικρή ηλικία είναι απολύτων ασφαλής για την ανάπτυξη των αυτιών του παιδιού ,αφού κατά την επέμβαση δεν αφαιρούνται ούτε τραυματίζονται στοιχεία από τον χόνδρινο σκελετό του αυτιού.Φυσικά αν για οποιοδήποτε η επέμβαση της ωτοπλαστικής δεν γίνει κατα την παιδική ηλικία μπορεί να πραγματοποιηθεί και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σε γενικές γραμμές προτείνεται η τοπική αναισθησία για την ωτοπλαστική,χωρίς να αποκλείεται η γενική νάρκωση αν το επιθυμεί ο ασθενής .Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την δυσμορφία των αυτιών επιλέγεται και η ανάλογη τεχνική κατά την επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές ο γιατρός ανοίγει μια λεπτή επιμήκη τομή στο πίσω μέρος του αυτιού,ακριβώς στο σημείο εκείνο που ενώνεται το αυτί με το δέρμα του κεφαλιού και στη συνέχεια αποκαλύπτει το χόνδρινο σκελετό του πτερυγίου.Ανάλογα με την αιτία για την οποία πετάνε τα αυτιά τοποθετεί ειδικά ράμματα.Με τον τρόπο αυτό αλλάζει η κλίση των αυτιών και τοποθετούνται μόνιμα στην καινούργια ανατομική τους θέση χωρίς να γίνει καμία επέμβαση στον χόνδρινο σκελετό των αυτιών.

Η τομή της επέμβασης δεν φαίνεται καθόλου γιατί ολη η επέμβαση γίνεται πίσω από το αυτί.Η επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι εντελως ανώδυνη κατά την διάρκειά της λόγω της αναισθησίας .Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 45 εώς 90 λέπτα

Μετεγχειρητικά ο ασθενής θα νοιώσει ένα ήπιο αίσθημα πίεσης το οποίο αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά .

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι του με οδηγίες .

Τοποθετείται ένας ελαστικός επίδεσμος στην περιοχή των αυτιών για μία ημέρα. Στη συνέχει αντικαθιστάται από ελαστική κορδέλα συνήθως για 7 ημέρες .Μετά η ελαστική κορδέλα τοποθετείται μόνο στον ύπνο για 1 μήνα.Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 ημέρες απτην επέμβαση.Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μετά από μια ημέρα.

Η ωτοπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση με υψηλό βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά το αποτέλεσμά της.

Είναι μια επέμβαση ρουτίνας από της αφαλέστερες της αισθητικής χειρουργικής με πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών .Σε αυτές συγκαταλέγονται τα αιματώματα, η τοπική υπαισθησία, η χονδρίτιδα, η φλεγμονή της περιοχής η μέτρια ασυμμετρία. Οι επιπλοκές αυτές είναι αρκετά σπάνιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμο.