BOTOX

Στο πρόσωπο παρατηρουμε δύο κατηγορίες ρυτίδων: τις στατικές και τις δυναμικές ρυτίδες. Στατικές ονομάζουμε τις ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σεκατασταδη ηρεμίας. Δυναμικές ονομάζονται οι ρυτιζε που σχηματίζονται όταν το πρόσωπο μας παίρνει διάφορες εκφράσεις. Με το πέρασμα του χρόνου οι δυναμικές ρυτίδες δυστυχώς μετατρέπονται σε στατικές. Το Botox έχει ως στόχο να περιορίσει την ακούσια λειτουργία των μυών του προσώπου που σχηματίζουν τις δυναμικές ρυτίδες. Επομένως, αν δεν έχουν σχηματιστεί οι στατικές ρυτίδες στο πρόσωπο επιτυγχάνουμε πλήρως την αποφυγή τους. Αν οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη δημιουργηθεί, με τη χρήση του Botox επιτυγχάνουμε την σταδιακή λείανση και τη μείωση του βάθους τους. Το botox επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας και πονοκεφάλου.

Στην πρώτη συνάντηση σας με το γιατρό πριν από την έναρξη της θεραπείας, θα ενημερωθείτε για τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που εχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους περιορισμούς, τους τυχόν κινδύνους καθώς επίσης και για το κόστος της. Φυσικά, πριν από την έναρξη της θεραπείας ο γιατρός θα σας πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό.

Δυστυχώς ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ πιο εύκολος σε σχέση με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση. Για αυτό το λόγο συστήνεται η θεραπεία όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Αυτές δε σχετίζονται μόνο με την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Φυσικά η κατάσταση του δέρματος επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας μας, και ο βαθμός της έκθεσης μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, το botox βοηθά στην προληπτική θεραπεία πριν το σχηματισμό των ρυτίδων και έτσι εξασφαλίζει τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης που επιθυμούμε.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα εμφανή, δεν αλλοιώνονται καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το οριστικό αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Με την επίδραση του botox η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα τη σταδιακή λείανση τους. Παρατηρούμε λοιπόν ότι μετά από μερικούς μήνες το δέρμα είναι ανανεωμένο και πολύ πιο φρέσκο από ο,τι πριν τη θεραπεία.

 

Τα αποτέλεσματα της δράσης του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμα, επομένως δεν έχουμε οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Συχνά μετά τη θεραπεία παρατηρείται ένας μικρός ερεθισμός του δέρματος που προέρχεται από τα τσιμπήματα που γίνονται με τη βελόνα της σύριγγας. Αυτός ο ερεθισμός συνήθως παύει να είναι ορατός μετά από λίγα λεπτά. Επίσης από τα τσιμπήματα μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα.

Η διακοπή της θεραπείας έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα τη σταδιακή επαναφορά του προσώπου στην προ της θεραπείας κατάστασης του. Μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την πλήρη κινητικότητα τους.

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο αριθμός των θεραπειων botox για ένα άτομο δεν είναι συγκεκριμένος ούτε υπάρχει περιορισμός. Έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από 3-4 θεραπείες το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται αφού περιορίζονται οι κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 3-5%) που έχουν αναπτύξει αντισώματα στη δραστική ουσία του φαρμάκου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει στο πρόσωπο τους.

 

Αν η θεραπεία εφαρμοστεί από έμπειρο άτομο είναι σχεδόν ανώδυνη. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση του πόνου είναι σαν ένα στιγμιαίο τσίμπημα και η ενόχληση δε διαρκεί πάνω από 15 λεπτά.

Το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην θεραπεία δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις. Επίσης, μπορεί να γίνει η θεραπεία botox σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη (laser, χημικό peeling, υαλουρονικο οξύ κ.α.) αλλά όχι συγχρόνως. Θα πρέπει να αποφεύγεται μόνο σε ασθενείς με μυοπάθειες. Επίσης, για προληπτικούς λόγους καλό θα ήταν να αποφευγεται η θεραπεία στις εγκύους και κατά την περίοδο της γαλουχίας.

Η θεραπεία διαρκεί μόνο 10 λεπτά. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της που διαρκούν 4-6 μήνες.

Όχι. Μετά την εφαρμογή του botox το μόνο που θα φαίνεται είναι αχνές κοκκινίλες στο σημείο έγχυσης του φαρμάκου για 10-15 λεπτά. Άρα μέχρι την έξοδο σας από το ιατρείο τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανιστεί. Επομένως, μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τα γενικά χαρακτηριστικά που ενδείκνυνται να έχει κάποιος που θέλει να κάνει τη θεραπεία είναι τα εξής:

  • Να επιθυμεί μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία.
  • Να θέλει ένα αποτέλεσμα σταδιακό ώστε τίποτα να μην “προδώσει” τη θεραπεία.
  • Να προσδοκά σε μια ήπια βελτίωση των ρυτίδων του και σε μια πιο φρέσκια όψη.
  • Να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα.
  • Δεν επιθυμεί ριζική αλλαγή στο πρόσωπό του.
  • Γνωστοποιήστε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε.
  • Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας όσον αφορά το κάπνισμα, τη διατροφή και τη λήψη βιταμινών.
  • Αναφέρετε στο γιατρό αν είχατε κάνει ποτέ στο παρελθόν επέμβαση στην περιοχή που θα κάνετε botox.